maanantai 15. helmikuuta 2016

Excuses or motivation?

Sataa. 
Onpa paljon pakkasta. 
Ehkä mulla vielä vähän väsyttäis. 
Ei kyllä huvita pätkääkään.
 Oon oikeesti tosi laiskalla päällä nyt. 
Takapuoli painaa liikaa. 
Jaa, katos mun lemppari sarjan uusinta nro 20758 alkaa juuri! 
Kukaan ei ole pessy mun treenihousuja. 
Tää homma maistuu jo aika lailla puulle.Kuulostaako tutulle? Mikä on ollut sun naurettavin tekosyysi?

Kyllä mä parina aamuna oon puntaroinu ja pähkäilly terassilla, kun lapasen kokoiset räntähiutaleet lätkähti ohimolle, että onkohan tää nyt ihan viisasta. Sadasosasekunnin arvoin ja nakkasin lopulta lenkkitossut alle. Siltikin rämmin nilkkoja myöden auraten askelia tähdäten kuivimmille urille ja ahhhhhh autuutta mikä fiilis tulee raikkaasta ulkoilmasta seitsemän aikaan aamulla! Pelasin silti varman päälle ja hyppäsin treinerin päälle polkemaan juoksujen jälkeen. En ota yhtään riskiä nyt, että tahallaan itteni sairastuttaisin.

Niin hassuilta kun nuo ylläolevat selittelyt saattavat kuulostaakin, varmasti pitävät jossakin muodossa paikkaansa. Uskallan väittää, että monikin meistä on loruillut itsellensä jonkin vedenpitävän syyn olla tekemättä jotain, koska ei ole PAKKO.

Mitä se pakko on? Onko se syötävää...???


Muutaman kerran on pitänyt hammasta purren kiskasta treenikamppeet niskaan ja antautua purevan pakkasen armoille. Pari kertaa on käsi ollut tovin oven kahvalla, pää vasten ulko-ovea ja koittanut kasata niitä viimeisiä jaksamisen murentuneita rippeitä piiiiiiiiiiiiiiiiiiitkän ja raskaan päivän jälkeen. Syvä huokaus, hengenveto ja ajatusten nollaus. Ei se sydäntalven pimeys enää niin pahalta tunnu, kun napsauttaa etuvalon näyttämään tietä. 

Mikä meitä ajaa eteenpäin?

Oletko milloin viimeksi pysähtynyt ja miettinyt miksi teet juuri sitä mitä teet?Sitä kutsutaan motivaatioksi. 

Motivaatio on metka juttu, eikä lainkaan niin itsestäänselvä asia, vaikkakin sanana monelle hyvinkin tuttu.  Monesti peräänkuulutetaan motivaatiota ja esimerkiksi mediassa herätellään nukkuvaa iki-liikkujaa / laihduttajaa  "motivoivin" muutoskuvin. Mutta se ei ole koko totuus. 

Motivaation taustalla painiskelevat motiivit, jotka pitkälti määräävät motivaation tilan. Motiivit ovat tiloja, haluja, viettejä, rangaistuksia ja palkkioita. Mulla tekeminen lähtee perimmiltään sisäisestä motivaatiosta, juurikin siitä oman tahdon tilasta ilman suurempia ulkoisia palkkioita taikka pakotteita. In other hand, joku toinen saa enemmän virtaa niin ikään ulkoisista motivaattoreista. Ulkoisina motivaation lähteinä toimivat siis oman tekemisen ulkopuolelta, ympäristön määräävät asiat, jolloin tavoitellaan suoranaisesti palkkioiden saavuttamista. Tietysti mulle menestyminen ja pärjääminen ovat tärkeitä asioita, mutta kaikki tekeminen lähtee sisältä.

Pysähdy siis hetkeksi ja anna itelles hetki aikaa miettiä. Ihan konkreettisesti voit vastata pariin kysymykseen: mitä, miksi, miten? Katkastaan pitkänmatkan määränpäätön juoksu, riisutaan ne laput silmiltä ja tarkastellaan ympärillä olevia asioita. Tarvitaanko muutosta? Onko jokin asia ollut jo vireillä jonkin aikaa? Onko asiat jo hyvin? Heitä tekosyyt romukoppaan, on aika toimia!


Vaikka kuinka nyt väsyttäisi, nälättäisi, harmittaisi, ketuttaisi... tartu tilaisuuteen ja muuta pyöräsi suunta.  Myöhemmin se palkitsee.


Arki ja maanantai, tsemppiä kaikille uuteen viikkoon! Keep smiling!  -Rosa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti