keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Mitäs tänään syötäisiin?

Pistin hiljattain omat elämäntavat, varsinkin ravintoasiat kerralla kunnon rytinällä uusiksi. Urheilijalle ravinto on elintärkeää polttoainetta ja ilman sitä ei pitkälle pötkitä. Tärkeää on kiinnittää huomiota juurikin siihen, että mitä ja milloin kannattaa syödä. Ravinto, harjoittelu ja lepo muodostavat yhdessä näin karkeasti urheilijan elämäntapojen perustan, eikä siihen kummoisempaa rakettitiedettä tarvita. >>>Treenaa viisaasti ja tarvittavan kovaa, syö riittävästi ja nuku paljon!
Tarvittavaa tietoa ovat nettipalstat pullollaan, sillä hyvinvoinnista huolehtiminen on kovassa huudossa nykypäivänä. Olet sitten aikeissa aloittaa painonpudotukset taikka jonkinmoisen erityisruokavalion tai ihan vaikka aloittamassa kuntoilun, oleellinen tieto löytyy varmasti!
Sain kunnon kimmokkeen viime syksynä loukkaantumiskierteen jälkeen, kun havahduin tilanteeseen, johon olin itseni huomaamatta ajanut. Peilikuvasta heijastui jotain aivan muuta, mitä täyspäiväisen urheilijan peilikuvan olettaisi näyttävän. Ravinnosta ei voi tinkiä,  mieli pyrkiä huipulle. Sama pätee kyllä muutenkin elämässä. Elämmekö syödäksemme vai syömmekö elääksemme? Ruoasta saa ja pitääkin nauttia, muttei oman kehittymisen kustannuksella. Ei ole maata kaatavaa, jos suuhun livahtaa silloin tällöin jotain makeaa taikka suolaista herkkua. Kumminkin kohtuus tässäkin asiassa, pian ne ohisyödyt kalorit hyllyvät mukavasti niin sanottuina jenkkakahvoina.
MT Personaltrainingin (http://www.mtpersonaltraining.fi/) Pursiaisen Tuukan ja tutun ravitsemusterapeutin opastuksella ja ohjeilla pääsin oikeille raiteille. Ruoka-aineallergikkona ja kamalana herkkusuuna minun piti löytää oma kultainen keskitie, ihan sen oman kantapään kautta. Vaikka alunperin tavoitteena olikin karistaa ns. ylimääräiset hullunkuriset painolastit pois ja muokata omaa kehoa parempaan suuntaan, vielä tärkeämpää oli muodostaa kestävyysurheilijalle sopivat elintavat ja ruokailutottumukset.
Apuna keittiövaaka, tarkka ruokavalio ja omien tuntemusten kuuntelu, pääsin tavoitteeseen näppärästi. Tarkalleen painoprokkis kesti seitsemän viikkoa ohjatusti ja olen siitä asti jatkanut omin päin. Kovin isoilla miinuskaloreilla ei menty, ettei kehittyminen olisi häiriintynyt liikaa.
Tarkka punnaaminen on jäänyt vähemmälle ja keskiössä on nyt oma jaksaminen ja kehon kuuntelu.  Tykkääbn pitää asiat suht simppelinä, joten silmä on harjaantunut jo määrittelemään tarkemmin annoskoon ja sen sisältämät ravintoaineet. Varsinkin kun treenimäärät ja tehot lisääntyvät, on eriarvoisen tärkeää huolehtia jaksamisesta ja palautumisesta. Yksinkertaisesti ei vain jaksa, jos energiatasot laahaa lähellä nollaa ja nälkä on suorastaan kiljuva. Kehitys tyssää siihen ja huonossa lykyssä kroppa alkaa varastoimaan kaiken niukankin energian itseensä.

Kestävyysurheilijan ruokavalion peruspilarit:

* suuri energiankulutus (PAV + treenin kulutus, mulla esim. 1500kcal + 1200kcal) > riittävä energian saanti laadukkaista ja puhtaista ravintoaineista
*säännöllinen ateriarytmi > 4 - 6x päivässä, 3 - 4 h välein
* hiilihydraatteja 45 - 65 % energiansaannista, 6-8g/kg/vrk
* proteiinia 10 - 20 %, 1,6 - 2,2g / kg/ vrk
* rasvoja 25 - 35 %, 1 - 2g / kg / vrk


Mulle ruoassa tärkeintä ovat puhtaus, tuoreus ja laatu. Ruoka on polttoainetta, jolla ne pyörät jaksaa pyöriä.
Mun lempparihiilarilähteitä on riisi, bataatti, couscous taikka kvinoa. Leipää kun syön, on se silloin ruista taikka iki-ihania riisikakkuja, koska ne on niiiiiin hyviä :D Protskulähteinä ennemmin sääntönä kuin poikkeuksena perus broikku taikka jokin kala. Punaista lihaa käytän todella harvoin. Oon niin vihreän osaston ystävä ja herkuttelen tosi paljon monipuolisilla kasviksilla ja vihanneksilla, namnam. Maitotuotteita en voi käyttää laisinkaan maitoproteiiniallergian takia. Se ei ole kuitenkaan mikään ongelma, koska nykyisin kauppojen hyllyt notkuu erilaisia kasvisperäisiä, maidottomia vaihtoehtoisia tuotteita. Kauramaito on kyllä vakiinnuttanut paikkansa. Hyvää vaihtelua saa esim. kookosmaidosta tai kauramaidon eri makuvaihtoehdoista.
Kaikennäkösiä ruokatrendejä, dieettejä sun muita ovat nettipalstat pursuamiseen asti pullollaan, että päähän siinä vaan menee sekasin. Musta tärkeintä on, että löytää juuri itselle sopivan systeemin oikeista palasista. Jos sulla siellä ruudun toisella puolen mietityttää ravintoasiat, niin rohkaisen kyllä tarttumaan jotakin asiantuntijaa suoraan hihan sivusta. Sillä tavoin mieltä askarruttavat kysymykset saavat helpoiten vastauksen ja pääset tavoitteeseen :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti