tiistai 6. syyskuuta 2016

Rullailua

Hieronnan ja muun lihashuollon lisäksi oon ottanu ohjelmistoon putkirullauksen ja "kaulimen" käytön. Foamrollerin käyttö on jakanut somessa mielipiteitä, vähän niin kuin venyttelykin. Keskustelu pyörii kyseisten menetelmien kohdalla hyödyissä ja haitoissa. Itse kyllä suosittelisin kaikkia edellä mainittuja. Tietysti kaikilla on ne omat lempparisysteeminsä miten jumiutuneita lihaksia tykkää huoltaa, mutta tässä nyt meikäläisen systeemit.

Yleisesti ottaen eniten lihashuoltoa mulla vaatii lonkankoukistajat ja alaselkä sekä lapojen väli, joka helposti menee lukkoon. Tää johtuu yksiselitteisesti siitä, että autossa istuminen vaatii veronsa. Selän kanssa joutuu välillä vaikeuksiin vanhan vamman takia. Luonnostaan minulla on ns. yliliikkuvaiset nivelet ja ennen olin hyvinkin notkea. Lopetettuani joukkuevoimistelun (virhe lopettaa kaikki siihen liittyvä kerralla) minusta tuli tosi jäykkä ja liikkuvuus hävisi roimasti. 

Harrastelen useamman kerran viikossa sitä perinteistä venyttelyä, mutta aktiivisella venyttelyllä ja liikkuvuusharjoittelulla saan hyvin lihakset rentoutumaan ja liikelaajuudet auki. Jos skippaan jostain syystä omat rutiinit, huomaa kroppa sen kyllä. Ei sitä voi huijata. Olosta tulee yhtä jäykkä ku jääpuikolla talvipakkasessa. Rutiineihinkin teen muutoksia eri liikevariaatioilla.

Iltaisin käyn lyhyillä venytyksillä suurimmat lihasryhmät läpi lähtien päästä varpaisiin. Kireimpiin lihaksiin käytän huolellisemmin aikaa ja useampaa eri venytystä, jotta jännitys häviää. Lopuksi rullailen putkella yleensä selän, pakarat, etu-ja takareidet sekä säären etuosan.

Aktiivisia venytyksiä ja liikkuvuutta teen yleensä aamulenkin yhteydessä tai ennen esim. salitreeniä. Joskus jopa vain sellaisenaan pidempänä kokonaisuutena. Tähän yleensä heitän joukkoon keskivartalon tukilihasten aktivoinnin sekä vahvistamisen. Perinteinen mummokeppijumppailu on kans aika hyödyllistä varsinkin yläkropan avaamisessa. Yleensä toimin vain oman kehonpainolla, silloin tällöin otan jonkun apuvälineen käyttöön, jumppakeppi, bosu ja käsipainot tästä esimerkkinä. 20-30min on lyhyt, mutta tarpeeksi tehokas aika käyttää kehonhuoltoon. 

Ajattelin aluksi laittaa tähän omat vinkit, mutta netistä löytyy hyvä sivusto rullan käyttöön. Helpot, yksinkertaiset vinkit rullan käyttöön löytyy Jukka Harjun kotisivuilta. Sieltä voi helposti ladata ilmaisen pikaoppaan, jossa hyödylliset tipsit rullan käyttöön ja kaikkeen muuhun siihen liittyvään :) Suosittelen. Sieltä mäkin oon ammentanut kaiken tiedon tähän liittyen :) 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti