sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Christmas is coming

Oon jollakin tapaa jouluihminen, en mitenkään joulun överihypettäjä. Joulu on mulle rauhoittumisen aikaa. Silloin keräännytään läheisten kanssa yhteen viettämään mukavaa aikaa ja nautiskelemaan joulun tunnelmasta. Joulussa mulle tärkeintä on nimenomaan tuo rauhallinen tunnelmallisuus, rakkaiden läsnäolo sekä tietysti joulupöydän antimet. On mukavaa käpertyä sohvan nurkkaan ja sytyttää näin pimeän aikaan kynttilöitä tunnelmaa luomaan. 

Eilisen vapaapäivän kunniaksi kääräsin hihat ylös ja pistin kädet viuhumaan. Sain leipomisinspiksen ja tekasin maidottomia ja gluteenittomia jouluherkkuja. Netistä löytyy pilvinpimein reseptejä joka lähtöön. Niitä soveltaen syntyi (ainakin omasta mielestäni) sangen syötäviksi kelpaavia herkkuja joulupöytään.


 Jouluinen leipä (1 kpl)
1 kananmuna
2 tosi kypsää banaania
2 - 3 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 - 1 tl itsejauhettua kardemummaa
0,5 - 1 tl piparkakkumaustetta
0,5 - 1 tl jauhettua inkivääriä
hintsusti ruususuolaa
1,5 rkl Lemon curd - tahnaa
1 dl luomu kaurahiutaleita
1 - 1,5 dl kaurajauhoja
1 dl mantelijauhoja
0,8 sulatettua kookosöljyä
1 - 2 kourallista suolattomia cashewpähkinöitä tms

Laita kookosöljy vesihauteeseen sulamaan. Muussaa sillä välin banaanit kulhossa ja lisää joukkoon kaikki mausteet (sekoita mausteet, ruokasooda ja leivinjauhe ensin yhteen). Sekoita käsipelillä. Sitten lisää joukkoon muna ja sulatettu kookosöljy. Lopuksi sekoita joukkoon jauhot, kaurahiutaleet ja puolet pähkinöitä. Voi toki käyttää muitakin pähkinöitä, manteleita tms jos ei välitä cashewpähkinöitä. Kaada valmis seos kookosöljyllä voideltuun vuokaan (ite käytin 21cm x 11cm) ja pistä loput pähkinöistä koristeeksi päälle. Saa paistaa 35-45 min uuniskeskitasolla 175C. Jätin leivän sopivan kosteaksi ja pehmeäksi sisältä. 

Jouluiset raakapallerot (iso satsi)
30 pehmeää taatelia
3 tl piparkakkumaustetta
2 tl itsejauhettua kardemummaa
1,5 tl kanelia
kunnon loraus vaaleaa agave-siirappia
1,5 - 2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sulatettua kookosöljyä
kookoshiutaleita koristeluun

Ensin sulata kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa. Blendaa taatelit kunnolla ja lisää kaikki mausteet, kaurahiutaleet ja agavesiirappi joukkoon. Jatka blendaamista ja lisää sulatettu kookosöljy. Blendaa kunnes kunnon tasainenmassa. Mulla meni vähä höpöksi tässä vaiheessa, kun blenderistä loppu tehot.. :D Ole vähän varovainen öljyn kanssa, massan täytyy olla helposti muovailtavaa, muttei liian ns. vetistä. Tee haluamasi kokoisia palleroita ja pyörittele ne kookoshiutaleissa. Jähmetä sitten pakkasessa. Palleroita voi ihan hyvin säilyttää pakastimessa.
Salty licorice -suklaafudge 
1,2 dl sulatettua kookosöljyä
1 dl raakakaakaojauhetta
hintsusti ruususuolaa myllystä
1 dl pehmeää maapähkinävoita
 1 Pandan luomu/vegan lakupatukka
0,4 dl vaaleaa agavesiirappia

Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Sekoita sillävälin kuivat aineet, agavesiirappi, maapähkinävoi ja pilkottu laku taiseksi massaksi. Lisää joukkoon kookosöly ja sekoita jälleen tasaiseksi. Kannattaa kaataa seos johonkin syvään astiaan ja vuorata se leivinpaperilla. Anna jähmettyä ainakin muutaman tunnin verran pakkasessa ennen pilkkomista. Säilyy parhaiten pakkasessa, sillä fudge alkaa huoneenlämmössä sulamaan 
melko ripeesti.

Lemon ginger - suklaafudge
1,2 dl sulatettua kookosöljyä
1 dl raakakaakaojauhetta
1 - 2 rkl raakakaakaonibsejä
hintsusti ruususuolaa myllystä
ripaus jauhettua inkivääriä
1 dl pehmeää maapähkinävoita
1 rkl lemon curd - tahnaa
raastettua sitruunankuorta

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Sama juttu kuin yllä. sekoita kaikki aineet keskenään tasaiseksi massaksi ja lisää vasta lopussa kookosöljy. Sekoittele valmiiksi ja kaada syvään, vuorattuun astiaan. Tai jos haluaa vähän eri muotoa, niin voi kaataa myös laakeeseen reunalliselle lautaselle ja jähm,ettymisen jälkeen pilkkoa sopiviksi napostelukokoisiksi. Aluksi mulla tuli massasta liian juoksevaa eikä millaan meinannut jähmettyä (liikaa lemon curdia ja liian vähän maapähkinävoita). 

Tuossa suklaaohjeessa kookosöljyn voi korvata myös kookosvoilla. Ns. mausteeksi ja sattumiksi voi lisätä juttuja ihan oman maun mukaan, esim.pähkinöitä, mulpereita tai kuivattuja marjoja.

Gluteeniton vuokakauraleipä
4 - 5 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1 dl gluteenitonta kaurahiutaletta
1 muna
1 tl leivinjauhetta
3 dl kauramaitoa
suolaa 
pinnalle siemeniä

Tää on tosi nopsa ja helppo tehä. Sekoitetaan hyvin kaikki aineet kulhossa keskenään. Vuoka kannattaa voidella esim. öljyllä. Paistoin taikinan kahdessa vuoassa about 25 - 30min 200C keskitasolla. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti