perjantai 12. toukokuuta 2017

Relaxing is also training


Viime viikkoinen saunareissu oli melkoisen hulvaton. Ajattelin, että jessss pääsee vähän renoutumaan ja löylyttelemään rauhassa. Viimeksi saunassa olen käynyt ennen Espanjan leirille lähtöä eli mitäs siitä tulee... aivan liian monta viikkoa!

Henkilökohtaisesti nautin saunomisesta ylikaiken. Se on aina ollut hyvinkin perinteinen juttu meidän perheessä. Parhaat muistot ajoittuu sinne lapsuuteen, kun kotona vielä oli puulämmitteinen kiuas ennen kuin sähköveriso sen syrjäytti. Itsehän en koskaan saunaa lämmittänyt, vaan pääsi aina nauttimaan löylykipon tyhjentämisestä.

Ropsauttelee ensin kauhatolkulla vettä kuumille kiville, että joutuu lähtemään kartanolle viilentymään. Mikään ei voita sitä ihanan raukeaa oloa kunnon löylyjen jälkeen. Sinne ne surut ja murheet ja maitohappo jää lauteille.

Karautettiin täkäläiseen kylpylään. Oli kuulkaas fiiniä kiiltävää pintaa ja seesteinen tunnnelma ihan pukuhuoneista lähtien. Totuus siinä sitten paljastui, kun lähdettiin kartta kourassa allas- ja saunatiloja kohti. Vastaanottotiskillä hieman kummastelin, kun tarjottiin karttaa ja kylpytakkia kouraan.

Puolen hehtaarin puistoalueelle sekä mittaville sisätiloille oli ympätty yhteensä 34 erilaista saunaa ja suihkuja, viilennysaltaita ja poreammeita oli joka kulmalla. Siinä hetken sai pyöritellä päätään. Hieman oli viety perinteinen suomalainen saunomiskulttuuri korkeammalle tasolle...

Puistoon oli tosiaankin ripoteltu puolet saunoista pieniin mökkeihin ja kummallisiin kallionkoloihin.. lista sen kun vaan jatkuu. Joka paikassa oli lepotuoleja, suihkuja, kylpemispaikkoja, ravintoloita ja kahvioita. Ihmiset kulki ilman rihmankiertämää tai kietoutuneina kylpytakkeihin. Kaikki iloisen mairea hymy huulillaan. Alastomuushan on aivan luonnollinen asia.

Siinä sitten kerrallaan löylyteltiin vaikka minkälaisissa saunoissa. Tapana oli, että 15 minuuttia kerrallaan nautiskeltiin lämmöstä,jonka jälkeen suikkastiin viilennykselle. Ja oikeasti, tätä kaavaa jatkui muutama tunti. Vesileili kainalossa saunasta saunaan, välillä suihkuun ja uimaan, oli siinä melko raukea olo.

Sentään pari supisuomalaista saunaa onneksi löytyi! Ihan tuli kotoisat fiilikset siinä lauteilla pötkötellessä, kun koivuntuoksu leijaili ympärillä. Oli siinä naurussa pitelemisestä, kun ovenpielessä oli kyltti: SILENCE. Jaa että suomalaiset ovat tuppisuita...

Hauska kokemus kaikkinensa. Ei täällä ihmisten omissa kodeissa saunoja ole. Ne jotka nautiskelevat saunomisesta, menevät juurikin hyvinvointikeskuksiin tai kylpylöihin. Siellä sitten todellakin vietetään koko päivä. Mielipiteitä on kuullut paikallisilta laidasta laitaa. Jotkut  tykkää, jotkut ei.

Aion saunoa joka ainut päivä kun Suomeen tulen. Se on tosi ku vesi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti